Robot Codey Rocky

Codey Rocky od společnosti Makeblock je programovatelný robot vhodný pro děti od šesti let. Tento populární nástroj pro STEAM zdělávání umožňuje dětem naučit se programovat zábavným a kreativním způsobem. Pomáhá rozvíjet logické a analytické myšlení žáků a podporuje tvořivost.

Tento sympatický robot se skládá ze dvou hlavních částí. Codey představuje malý počítač s ovladačem v jednom. Na první pohled zaujme velkým LED displejem, který zobrazuje písmena, číslice a jednoduché znaky, díky čemuž umí robot vyjadřovat emoce. Ovladač je vybaven programovatelnými tlačítky, reproduktorem, IR přijímačem a vysílačem, světelným a zvukovým senzorem a šestiosým gyroskopem. To umožňuje robotovi detekovat náklon a otřesy, vnímat zvuky okolí či měřit intenzitu světla.

Druhou částí je podvozek Rocky, který se pohybuje a díky výklopnému infračervenému senzoru dokáže sledovat čáry a rozpoznávat barvy. Jelikož podvozek disponuje gumovými pásy, nemusíte se obávat koberců či kluzkých povrchů. Menší nerovnosti terénu nejsou pro Rockyho žádnou překážkou. Propojením ovladače a podvozku pomocí magnetického pogo-pin konektoru nám tak vznikne Codey rocky, který reaguje na okolní podněty a lze ho jednoduše programovat pro nejrůznější úkoly.

Robot je kompatibilní se soupravou Makeblock Neuron. Tato souprava je součástí setu a jde o programovatelné elektronické bloky, jež se k robotovi připojují prostřednictvím magnetického pogo-pin konektoru a rozšiřují jeho možnosti využití.

Pro rychle programování robota nám stačí mobilní zařízení s nainstalovanou aplikací mBlock, která umožňuje blokové programování v prostředí inspirovaném vizuálním programovacím jazykem Scratch. Díky přehlednému drag-and-drop rozhraní se žáci učí základům programování jednoduchou a zábavnou formou.

Pokud máme základy již za sebou a chceme využít pokročilejší možnosti programování (např. v jazyce Python), musíme Codeyho připojit k počítači a nainstalovat pokročilejší software mBlock 5. Velkou výhodou je, že tento nástroj si můžeme otevřít i v okně webového prohlížeče, a dokonce lze prostředí aplikace přepnout do češtiny. Codeyho můžeme připojit k počítači i bezdrátově, a to pomocí Wi-Fi nebo s využitím Bluetooth donglu.

Samotný robot se nabíjí pomocí USB kabelu, který je součástí balení. Ten se připojí k ovladači a zároveň napájí Rockyho (podvozek), případně i programovatelné elektronické bloky Neuron. Výdrž plně nabitého vozidla je přibližně jedna až dvě hodiny.

 

Pro O2 Chytrou školu, Lukáš Kubala

Vzdělávací podklady tématu ke stažení