Sexting pod zákonem

Podle zákona je dítě každá osoba mladší 18 let. Pokud nezletilý člověk pořizuje nebo zveřejňuje materiály sexuální povahy, na kterých zachycuje sám sebe, dopouští se trestného činu výroby dětské pornografie. A to i navzdory tomu, že legálně může mít sex už od 15 let.

Sextingem se člověk může dostat i do konfliktu se zákonem, pokud si intimní zprávy a fotky vyměňuje třeba s nezletilým dítětem nebo mladistvým. Na internetu navíc nikdy nemáte jistotu, kolik vašemu protějšku je. Stejně jako dospělý, i dítě může lhát o svém věku.

Tip

Když už pořizujete obnažené fotky nebo video, dejte si aspoň pozor na to, aby vás na nich nemohl nikdo poznat. Určitě na nich nemějte viditelný obličej. K identifikaci ale může posloužit i spousta dalších detailů – jedinečné tetování, šperk, interiér, výhled v pozadí nebo odraz vaší tváře na lesklé ploše poblíž.

Co dělat při zneužití vašich intimních fotek

Vyhrožuje vám někdo zveřejněním vašich obnažených či nahých fotek nebo videa? Pak se jedná o vydírání. Pokuste se dodržet následující postup:

  1. Nic nemažte (i když byste to nejradši teď hned udělali). Celou komunikaci i s výhrůžkami si naopak dobře uložte.
  2. Vyděrači sdělte, že si s ním už nechcete psát ani být jakkoliv jinak v kontaktu.
  3. Dejte mu taky na vědomí, že pokud vám bude vyhrožovat, všechno oznámíte policii. A v případě potřeby to opravdu udělejte.
  4. Svěřte se. V případě dětí jsou tu rodiče nebo učitelé, ale může to být kdokoliv, komu věříte.
  5. A hlavně už nikomu nic dalšího neposílejte.
Otestujte své znalosti
Vzdělávací podklady tématu ke stažení