Technologie a materiály pro 3D tisk

Technologií tisku je víc, my jsme pro vás vybrali ty nejpoužívanější.

FDM (Fused Deposition Modeling) tisk

Tiskárna roztaví materiál (plast, kov) a pomocí extruderu a trysky ho nanáší vrstvu po vrstvě na podložku (často vyhřívanou, tzv. heat bed). K tisku používá ABS, PLA, PET, PVA a další materiály. FDM tiskárny se dodávají buď složené nebo ve formě stavebnic. Ve druhém případě to může znamenat zajímavou finanční úsporu. 

Nejznámější tiskárny:  

  • Prusa 3D (MK3 apod.),
  • Ultimaker,
  • DaVinci 
  • a v poslední době je hodně oblíbená Creality Ender 3.

 

SLA (stereolitografie) tisk

Tiskárna používá k tisku polymerovou pryskyřici, do které ultrafialový laserový paprsek vykresluje jednotlivé vrstvy. Fotopolymerová pryskyřice je v tekuté formě (tvz. UV resiny) a vytvrdí ji UV světlo. Tato metoda tisku je jemnější a přesnější než metoda FDM. K nejznámějším cenově dostupným tiskárnám pro tento typ tisku patří Anycubic Photon a Creality LCD-001. 

Materiály pro 3D tisk

Mezi základní materiály, které se pro 3D tisk používají, patří tzv. termoplasty, především PLA a ABS, ale také např. PET, PETG, PVA, TPE, HIPS, NYLON apod. K dispozici jsou i materiály, které napodobují strukturu dřeva nebo které ve tmě fosforeskují apod. Začátečníkům doporučujeme především tisk z PLA. 

PLA (kyselina polymléčná – polylactid acid) 

PLA je biologicky rozložitelný plast původem nejčastěji z (kukuřice, cukrové třtiny nebo brambor. Je základním a nejjednodušším nástrojem vhodným pro 3D tisk v prostředí školy.

ABS 

ABS je termoplast na bázi oleje, který se běžně vyskytuje v potrubních systémech (DWV), automobilovém obložení, ochranných pokrývkách hlavy a hračkách (např. Lego). Předměty tištěné z ABS mají vyšší pevnost, pružnost a odolnost než věci vyrobené z PLA. 

Termoplasty se zpravidla prodávají v podobě „tiskových vláken“ (tzv. filamentů) stočených do cívek. Při tisku se filament zavede do tiskárny, rozehřeje se na teplotu cca 180–200 stupňů Celsia a následně se vrstvu po vrstvě nanáší na vyhřívanou podložku, která je součástí tiskárny. Materiál velmi rychle tuhne a chladne a výrobek je tak bezprostředně po vytisknutí k dispozici. 

Vzdělávací podklady tématu ke stažení