Futuristický CUE robot

Cue robot od firmy Wonder Workshop je futuristický vzdělávací robot, který na první pohled zaujme robustní základnou složenou ze tří vzájemně propojených koulí, na kterých je umístěna kulovitá hlava s obličejovou částí robota. Pohyb obstarávají 2 nezávislá kola, robot je také vybaven třemi senzory okolních překážek (proximitní senzory) a také dokáže detekovat např. různé zvuky. 

Robota lze programovat s využitím vizuálního objektově-orientovaného jazyka, který poskytuje běžné funkce – práce s proměnnými, obsluha senzorů, podmínky, funkce, smyčky apod. Velmi zajímavou senzorovou funkcí je schopnost detekovat a také reagovat na lidský hlas. Bonusem je možnost (díky vestavěnému mikrofonu) nahrávat/přehrávat různé druhy hlasových zpráv a hlasových reakcí robota.

Zajímavé vylepšení robota představuje vestavěná umělá inteligence, která obsahuje slovník více než 170 000 slov a 30 000 textových odpovědí na otázky, které mu můžete klást pomocí chatu. Stejně tak lze robotovi přednastavit různé “osobnosti”.

K robotovi lze připojit i další příslušenství, např. blaster power umožňující vystřelovat molitanové šipky, gripper (drapák) či marker refill kit (kreslící kit). Ty tak rozšíří jeho potenciál a umožní např. manipulovat s předměty, kreslit atd. Cue robot je určitě zajímavou robotickou pomůckou a nabízí velký potenciál v rámci výuky programování, je dostatečně robustní a má dobrou výdrž baterie. Může tak představovat zajímavý doplněk ke stávajícím robotickým řešením.

Vzdělávací podklady tématu ke stažení