Jak založit Identitu občana

Co je Identita občana?

Slouží k bezpečnému a jednoduchému přihlašování do různých portálů státní a veřejné správy. Zahrnuje například Mobilní klíč eGovernmentu, NIA ID, bankovní identitu i jiné identifikační prostředky, kterými při přihlášení spolehlivě prokážete svoji totožnost.

Výhody:
Přihlásíme se jedním způsobem do desítek portálů
Ušetříme peníze za různé výpisy a žádosti
Ušetříme čas – své požadavky vyřešíme kdykoliv

Jak funguje přihlašování pomocí Identity občana?

Vyberete si jakýkoliv přihlašovací prostředek, přes který se budete přihlašovat na vámi zvolený portál. V rámci Identity občana jich můžete používat víc.

Víc najdete na webu - Chci založit Identitu občana (gov.cz)

 

Jak si Identitu občana založím?

Chci použít Bankovní identitu

Pro přístup do internetového bankovnictví používáte své přihlašovací údaje – tzv. bankovní identitu. Pokud vaše banka dovoluje použít bankovní identitu pro přihlášení ke službám státu, máte nejspíš založenou Identitu občana a ani o tom nevíte. Nemusíte tím pádem dělat nic dalšího, své přihlašovací údaje do internetového bankovnictví použijte rovnou v rámci Identity občana i pro přihlášení do některého z portálů státní správy.

Používám datovou schránku

Pokud máte datovou schránku fyzické osoby, můžete se přes ni přihlásit i k některým službám a portálům. Ne všechny služby ale pro vás budou dostupné, protože přihlášení přes datovou schránku není dostatečně bezpečné. Doporučujeme pořídit si aplikaci Mobilní klíč eGovernmentu, a přes datovou schránku ho aktivovat.

Chci použít mojeID

Pokud už mojeID máte, můžete se pomocí něj v rámci Identity občana rovnou přihlásit. K případnému založení budete potřebovat účet mojeID a v některých případech osobní návštěvu Czech POINTu.

Začínám a nemám nic

Nejdřív se stavte na některé z z poboček Czech POINTu.

Detailní popis s postupem najdete na stránce Chci založit Identitu občana (gov.cz)

Zdroj: gov.cz - Portál veřejné správy

Vzdělávací podklady tématu ke stažení