Datová schránka pro komunikaci

Od roku 2023 mají datovou schránku všichni živnostníci a nepodnikající právnické osoby (např. SVJ či některé spolky) automaticky. 

 

datová schránka


K čemu je to dobré?

Občan

Upozornění na konec platnosti dokladů přijde do datovky automaticky, ať už je to občanka, pas anebo platnost STK.
Nový řidičák – O výměnu můžete požádat, pokud platnost současného končí, nebo jste ho ztratili, ukradli vám ho, případně došlo ke změně v údajích. Žádost pošlete přes datovku, a osobně si pak jen vyzvednete hotové doklady.
Bodové hodnocení řidiče – Chcete vědět, kolik máte bodů? V datovce vyplníte jednoduchý formulář a výpis máte za pár minut zpátky.
Výpis z rejstříku trestů (i ostatních rejstříků) – Funguje stejně jako v předchozím případě.
Daňové přiznání online – Už žádná fronta před úřadem. Rychle a jednoduše všechno pošlete přes datovku.
Přehled o důchodovém pojištění – Elektronická komunikace s ČSSZ vám ušetří čas i nervy. A přes datku se můžete přihlásit i do Důchodové kalkulačky ČSSZ.externí-link

Podnikatel

Podat daňové přiznání online
Vyřídit živnostenské podnikání
Získat výpis ze živnostenského rejstříku (a dalších rejstříků)
Komunikovat s úřady, jinými firmami a podnikateli a se zákazníky
Podat přehled pro ČSSZ
Podat přehled pro zdravotní pojišťovnu

Jak si založím datovou schránku?

Pokud používám Portál občana, jde to přímo v portálu - Portál občana - Přihlášení (gov.cz)

Přihlašuju se Identitou občana – na webu datových schránek Datové schránky (mojedatovaschranka.cz)

Czech POINT

Postup k založení najdete tady Chci založit datovou schránku (gov.cz)

obrázek-návod

Digitální a informační agentura (DIA)

Digitální a informační agentura - Startujeme digitalizaci Česka | Digitální Transformace (gov.cz)

Agentura pracuje na zlepšování online služeb veřejné správy pro občany. Není daleko doba, kdy si přes internet vyřídíte nové doklady a rovnou si je nahrajte do mobilu, stát vám pomůže vyplnit daňové přiznání, anebo si na pár kliknutí vyřídíte státní příspěvky a dávky.

Expertní centrum

DIA je moderní organizace 21. století inspirovaná digitálními agenturami v zemích, které jsou v digitalizaci na špičce.

Co je digitální transformace

V roce 2023 vzniklo jednotné expertní centrum pro řízení a plánování digitalizace státní správy: Digitální a informační agentura (DIA). Jako ústřední orgán státní správy disponuje zákonnými kompetencemi, které jí umožní efektivně řídit digitalizaci státu a konkrétní digitalizační a IT projekty.

DIA nastavuje standardy, implementuje jednotnou metodiku a zefektivňuje projektové řízení digitalizace. Vylepšuje služby v oblasti centrální koordinace a sdílení dat. Součástí agentury jsou tzv. kompetenční centra zaměřená na udržitelnost IT systémů, jejich rozvoj a na sdílení odborných znalostí mezi jednotlivými institucemi státní správy. Sdružuje experty v oblasti IT připravené pomoci úřadům, ministerstvům a dalším státním institucím s digitalizačními projekty. Kromě toho podporuje vzdělávání úředníků státní správy v oblasti digitalizace a nových technologií.

Digitální transformace řeší i otázku nezávislosti agendy digitalizace na momentální politické konstelaci. DIA je zřízená zákonem, má nadresortní postavení a je nezávislá na řízení ministerstev nebo jiných ústředních správních úřadech. V tomto ohledu se DIA inspiruje způsobem fungování Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost.

Projekt Transformace koordinace a řízení digitalizace má za cíl komplexní změnu v řízení digitalizace státu. Gestorem projektu je místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Projektový tým v současnosti pracuje pod hlavičkou Úřadu vlády.

Zdroj: Chci založit datovou schránku (gov.cz)

Vzdělávací podklady tématu ke stažení