Tip: Třídu můžete rozdělit do samostatných místností

Po této funkci volala řada pedagogů. Skupinové místnosti (breakout rooms) jsou realitou. Během jednoho callu jich můžete vytvořit až 50. 

Učitelé je ve třídě využijí pro různé skupinové a týmové práce. Pojďme se podívat na to, jak s touto funkcí pracovat. Není to nic těžkého. Aby byla funkce dostupná, je potřeba mít aplikaci MS Teams ve verzi minimálně 1.3.00.24755. 

1. Základem je online schůzka, ať již okamžitá nebo naplánovaná, ve které jste vy a další účastníci. Při plánování schůzky tak pochopitelně není potřeba myslet na nic dopředu.

2. Jakmile v rámci online hodiny uznáte za vhodné, že je potřeba třídu rozdělit do online skupin, můžete tak kdykoliv učinit pomocí ikony v horním řádku příkazů, kde stačí klepnout na "Skupinové místnosti"

 

3. Pokud na toto tlačítko klepnete, máte možnost si vybrat, kolik místností potřebujete a hlavně, zda do nich chcete přiřadit účastníky náhodně nebo si rozdělení do skupin provedete sami. 

 

 

4. V případě, že si vyberete ruční vytvoření skupin, se vám v pravé části okna zobrazí dostupní účastníci schůzky, které můžete přidat do schůzky a dostupné místnosti. Stačí vybrat účastníka a klepnout na tlačítko "Přiřadit"

 

5. Místnosti si samozřejmě můžete přidávat a přejmenovávat dle potřeby tak, aby vám jejich název dával smysl, zejména s ohledem na to, až se do nich budete jako vyučující připojovat. Místností můžete mít vytvořených až 50.

 

 

6. Jakmile jsou studenti rozděleni do skupin, stačí klepnout na tlačítko "Spustit místnosti". Po chvíli jsou jednotlivé místnosti a jejich schůzky aktivní a vy můžete přes tlačítko "Otevřít" danou skupinu navštívit a zkontrolovat, zda žáci pracují na čem mají, případně jim pomoct. Pokud jste v té chvíli byli v běžné části schůzky, vás hovor v ní je pozdržen. 

 

7. V rámci připojení do skupiny můžete využívat všechny běžné funkce jako je sdílení obrazovky, hlasování apod. Pokud potřebujete, můžete žákům do skupin posílat hromadné oznámení. 

 

 

 

8. Pokud máte hotovo vše, kvůli čemu jste se připojili do dané skupiny, je možné ji opustit a přepnout se buď do obecné části schůzky nebo se připojit do jiné skupiny a pomoci studentům v této skupině.

 

9. A stejně tak pokud již uznáte za vhodné skupinové místnosti ukončit, můžete je po jedné nebo najednou uzavřít, žákům se zobrazí upozornění, že byla místnost uzavřena a že se můžou vrátit do hlavní místnosti. 

 

Práce se skupinovými místnostmi je opravdu snadná a intuitivní a i díky nim bude práce v Teamsech zase o něco příjemnější a efektivnější. 

Vzdělávací podklady tématu ke stažení