Konspirační teorie hýbou internetem

Konspirační teorie jsou přesvědčení, že společenské dění tajně manipuluje skupina vlivných lidí s nekalými úmysly. Podle Evropské komise mají konspirační teorie 6 společných znaků:

  • Předpokládají, že existuje tajný plán – spiknutí.

  • Za plánem stojí skupina vlivných lidí – konspirátorů.

  • Na podporu dané teorie předkládají „důkazy“.

  • Lživě tvrdí, že nic se neděje náhodou, nic není tak, jak se jeví a všechno spolu souvisí.

  • Nabízejí černobílé vidění světa – rozdělují ho na dobro a zlo.

  • Svalují vinu na určité lidi nebo skupiny osob.

Od dezinformací a hoaxů se liší hlavně tím, že šiřitelé konspiračních teorií jim věří. Ti, kdo dezinformace šíří, jim věřit nemusí a můžou je šířit jen s úmyslem někoho poškodit nebo získat peníze.

Pár bizarních a hojně rozšířených konspiračních teorií:

Finsko neexistuje

Jednou z nejbizarnějších konspiračních teorií je tvrzení, že Finsko neexistuje. To, co na mapě vidíte jako tuhle severskou zemi, je prý kus Baltského moře, který Japonsko a Rusko společně využívají k rybolovu a potají z něj těží ropu.

Aby udržely další rybářské lodi v uctivé vzdálenosti, předstírají existence Finska. Navíc podle teorie uplácejí okolní státy, aby o jejich spiknutí mlčely. Obyvatelé Finska a ti, co si myslí, že Finsko navštívili, prý podlehli manipulaci, protože nikdy ve Finsku nebyli a ve skutečnosti žijí (nebo byli) ve východním Švédsku.

Tady asi nejsou nutné dlouhé rozbory, proč je tahle teorie lživá. Finsko je suverénní stát, do kterého si můžete zajet na výlet a najdete ho i na snímcích Google Earth z vesmíru.

 

Plochá Země

Víra, že Země je plochá, není vůbec nic nového. Spousta na sobě nezávislých kultur v minulosti věřila, že Země není rotující elipsoid, ale spíš létající disk. Víra v plochou Zemi byla společná starověkému Řecku, Indii, Číně a nespočtu domorodých kultur.

Věřili v ni dokonce takoví velikáni jako Homér, filozof Thales nebo zakladatel teorie atomů Démocritos. Od 6. století ale teorii ploché Země začala postupně vytlačovat představa Zemi sférické. Později už většina populace věděla, že je Země kulatá. Teorii ploché Země postupně věřily spíš menší skupiny lidí.

Když pomineme fotografie z vesmíru a všemožné vědecké důkazy o tom, že Země placatá není, k ověření jejího sférického tvaru vystačíme s jednoduchým experimentem. Potřebujeme dva stejně velké kolíky a „kamaráda na telefonu“.

Jeden z nás zapíchne kolík do země například v Brně a druhý v Turecku, Řecku nebo třeba v Británii. Když porovnáme stíny oněch dvou kolíků, zjistíme, že je každý jinak dlouhý. Kdyby byla Země plochá, oba kolíky by měly stejně dlouhý stín, protože by vůči Slunci zaujímaly stejný úhel.

Ptáci neexistují

Birds aren’t real znamená v překladu „ptáci nejsou skuteční“. Jde o hnutí, podle kterého nechala CIA v roce 1959 zavraždit všechny ptáky v USA a nasadila místo nich roboty. S tím se pojí i teorie proč došlo k atentátu na amerického prezidenta J. F. Kennedyho. Jednoduše proto, se proti plánu CIA postavil. Přívrženci teorie si můžou na podporu rozšiřování povědomí o tom, že ptáci nejsou skuteční, koupit tričko nebo klobouk.

Stejně jako u teorie, že Finsko neexistuje, se jedná o absolutní nesmysl, který si můžeme ověřit na každé procházce přírodou.

Vzdělávací podklady tématu ke stažení