10 tipů, jak si chránit sociální sítě

✅ Na sociální sítě nepatří osobní, důvěrné a citlivé informace. Děti by neměly ani říkat, kolik jim je let, kde bydlí, kam chodí do školy nebo kde pracují jejich rodiče. Hlídat je potřeba telefonní čísla, e-mailové adresy, hesla a později i platební karty.

✅ Na profil by se neměly dostat intimní a vyzývavé fotky nebo sexuálně motivovaná videa. Nepatří sem ani fotky dětí. Jsou vítaným cílem pedofilů a tvůrců dětské pornografie.

✅ Do přátel si nepřidávejte cizí lidi, při přijímání žádosti o přátelství si ověřte, že nejde o falešný účet.

Hlídejte si, kdo vás sleduje. Dětské účty je důležité nastavit tak, aby nebyly veřejné a bylo nutné zažádat o možnost sledování. Na sociálních sítích nikdy nevíte, kdo je doopravdy na druhé straně. Pedofilové se na sociálních sítích běžně vydávají za malé holky nebo kluky. Sňatkoví podvodníci zase za vojáky nebo bohaté podnikatele.

✅ Sociální síti nedávejte přístup ke kontaktům v telefonu ani k vašemu e-mailovému účtu. Pokud to uděláte, zneužijí toho a vy navíc poskytnete údaje o vašich kontaktech někomu cizímu, aniž by o tom vaše kontakty věděly. Přesto chápeme, že přidělení přístupu je běžná praxe sociálních sítí a nedá se tomu úplně vyhnout. Např. pokud chcete používat aplikaci „Messenger“ nebo „Facebook", dáváte jim přístup ke kontaktům, poloze, úložišti, kalendáři atd.

✅ Nikdy nedávejte přístup k účtu aplikacím. Případně si alespoň hlídejte, aby nemohl způsobit problémy, jako je krádež účtu nebo možnost za vás něco dělat.

Hesla musí být unikátní a neuhodnutelná. Vyplatí se používat správce hesel – softwary, které hesla nejen generují, ale i si je pamatují za vás.

✅ Pokud je to možné, chraňte si účet na každé síti dvoufázovým ověřením. Hlavně si chraňte e-mailový účet. Pokud někdo získá přístup k němu, ukradne vám i všechny on-line služby, do kterých jste se přes něj přihlásili.

✅ Pamatujte si, že Facebook, Instagram a další neřeší až tak bezpečnost a soukromí. Navíc sídlí v zahraničí a pomoci se nedovoláte.

Zamezte cizím lidem v přístupu ke svému telefonu, tabletu nebo počítači.

Vzdělávací podklady tématu ke stažení