Když ti starosti přerostou přes hlavu, neboj se říct si o pomoc

Necítíš se v poslední době ve své kůži? Tíží tě problémy, o kterých by sis rád/a s někým promluvil/a? Neboj se říct si o pomoc! A to kdykoliv cítíš, že bys potřeboval/a svůj problém s někým probrat. My ti poradíme, na koho a s čím se obrátit. 


Komu říct o pomoc?

Základem je svěřit se dospělému, kterému věříš.

Může to být nejen jeden z rodičů, starší sourozenec, babička nebo děda, ale i oblíbený učitel či školní psycholog. Dospělý ti pomůže vyhledat odbornou pomoc lékaře, psychoterapeuta či psychologa. 

 

Jsi v situaci, kterou potřebuješ řešit okamžitě? 

Krize je pro člověka náročná životní situace, kterou není schopen sám zvládnout. 

Může jít například o: 

  • ztrátu blízkého
  • partnerský problém
  • závažnou životní událost
  • nově vzniklé psychické obtíže či jejich náhlé zhoršení

V takovém případě kontaktuj krizové centrum. Krizová centra můžeš navštívit osobně

Jestliže jsi ještě nedosáhl/a věku 18 let, bude lepší, když tě do krizového centra doprovodí dospělý. Bez doprovodu můžeš navštívit dětské krizové centrum - více informací najdeš na webu www.ditekrize.cz

Pokud si chceš s někým raději promluvit po telefonu nebo jsi z daleka, můžeš se telefonicky obrátit na některou z linek důvěry. Jejich seznam najdeš tady. Některé z nich poskytují pomoc i prostřednictvím chatu.


Důležité telefonní kontakty: 

Jsi dospělý a potřebuješ pomoc sám pro sebe: 116 123
Jsi rodič a potřebuješ pomoc pro své dítě: 116 00
Jsi dítě, mladistvý nebo student: 116 111
V ohrožení života volej 155!

 

Pokud tě zajímá více informací o tom, jak funguje Linka bezpečí, poslechni si 50.díl Loono podcastu.

 

Jsi v situaci, kterou nemusíš řešit okamžitě?

Pak je dobré s rodiči probrat, jestli si můžete dovolit péči hradit sami:

  • Pokud ano, můžete se obrátit i na psychoterapeuta, který nespolupracuje se zdravotní pojišťovnou. Psychoterapeut tě může odeslat na vyšetření k psychiatrovi.
  • Pokud ne, navštiv svého praktického lékaře pro děti a dorost, který ti doporučí odborníka spolupracujícího se zdravotní pojišťovnou. Kontaktovat ho však můžeš i sám/a. 

Kromě odborné pomoci se můžeš obrátit také na svépomocné skupiny či pacientské organizace, kde si můžeš o svých problémech promluvit s lidmi, kteří si procházejí něčím podobným. Přehledný seznam offline i online míst, kde hledat pomoc, najdeš na stránkách organizace Nevypusť duši. 

Jak se vyznat v odbornících?

Kdo je to psychoterapeut, jak se liší od psychiatra a může mě léčit kouč? Máš v hlavě podobné otázky? Následujících pár řádků by ti v odbornících, kteří se starají o naše duševní zdraví a pohodu, mělo udělat pořádek. 


 Psychiatr je člověk, který vystudoval medicínu a jako jediný z těchto odborníků může předepisovat léky jako například antidepresiva. Obvykle jej najdeš v nemocnicích či klinikách. Žádanku na vyšetření psychiatrem ti napíše tvůj praktický lékař, naštívit ho ale můžeš i sám/a. 

  • Psycholog je absolvent magisterského studia psychologie a najdeš ho například ve škole, ale i v nemocnici. Nesmí předepisovat léky ani vést psychoterapii. 
  • Psychoterapeutem může být kdokoliv, kdo absolvuje psychoterapeutický výcvik. Velice často to bývá psycholog, ale může to být i lékař. Vede psychoterapie. 
  • Poslední profesí zabývající se duševním zdravím je kouč, tedy absolvent koučovacího výcviku, který se zabývá především motivací a zlepšením výkonu. 

Pokud stále nevíš, na kterého odborníka se obrátit, zajdi ke svému praktickému lékaři pro děti a dorost, který ti konkrétního vhodného odborníka doporučí. Základem je nebát se říct si o pomoc a svěřit se někomu blízkému. Jedině tak můžeš mít zase #dobrenitro.

Podklady připravila organizace Loono, z.s..

Vzdělávací podklady tématu ke stažení