Nástroje a aplikace: komunikace a videokonference

Součástí kvalitní výuky musí být kromě výkladu, zadávání úkolů a procvičování také oboustranná komunikace mezi učitelem, žáky, třídou, rodiči. K rychlé přímé komunikaci na dálku existuje několik kvalitních a jednoduchých aplikací. Nejlepším řešením pro učitele a školy je výběr komplexních komunikačních řešení jako je Google Učebna / G Suite pro vzdělávání nebo Microsoft Teams / Office 365 pro vzdělávací organizace. Existují ale i samostatná řešení speciálně určené jen pro komunikaci a videokonference. Velkou výhodou je, že většinu aplikací je možné je používat jak ve webovém prohlížeči, tak mají i samostatné aplikace pro mobilní zařízení jak s Androidem tak iOS.

Základní komunikační aplikace

Jde o široce rozšíření aplikace, které jsou primárně používány pro textovou komunikace mezi dvěma osoba, mají v sobě však i možnosti, jak komunikovat s pomocí mikrofonu nebo webové kamery. Tyto aplikace jsou většinou bezplatné. Mají ale dost často určitá omezení daná hlavně tím, že jsou primárně nastavené pro komunikaci mezi dvěma uživateli.

WhatsApp


Primárně mobilní aplikace pro Android i iOS od společnosti Facebook vázaná na mobilní číslo. Primárně je určená pro chatovou komunikaci dvou a víc lidí, ale zvládá i skupinové hovory s limitem 4 účastníky. Nezvládá ani sdílení obrazovky a omezené je i sdílení souborů.
Cena: zdarma | Jazyk: angličtina, čeština | ⏬ web

 


Facebook Messenger

Komunikační nástroj společnosti Facebook. Zvládá textovou komunikaci v chatu i audio a video hovory, včetně skupinových (až do 50 lidí). Díky tomu, že Messenger získává automaticky každý, kdo má účet na Facebooku, jde o velmi široce rozšířenou aplikaci. Má desktopovou i mobilní aplikaci a je přístupná i z mobilu nebo v rámci rozhraní Facebooku. Umí i sdílení obrazovky a omezeně dovoluje i sdílet soubory.
Cena: zdarma | Jazyk: angličtina, čeština | ⏬ web

 


Řešení pro videokonference

Aplikace určené v hlavně pro pořádání videokonferencí; ať už jednotlivců nebo ve skupinách.

Zoom

Služba s aplikací pro mobily i klasické počítače určená primárně pro pořádání videokonferencí. V rámci bezplatné verze lze uspořádat maximálně 40minutovou konferenci do 100 účastníků. Uživatelé se můžou připojit přímo z mobilu nebo počítače, a to i bez registrace. Množství konferencí/meetingů není omezené. V základní verzi ale není možnost pořizování záznamů videa, to nabízí až verze placená. 
Cena: zdarma | Jazyk: angličtina | ⏬ web

 


Microsoft Skype

Historicky pořád hodně rozšířené řešení od společnosti Microsoft určené primárně pro hlasové hovory a videohovory. Zvládne spojit až 50 uživatelů najednou, mí sdílet obrazovku nebo okno počítače. Existuje ve variantě pro mobilní i desktopová zařízení i jako aplikace určená přímo pro operační systém Windows.
Cena: zdarma | Jazyk: angličtina, čeština | ⏬ web

 

Cisco Webex

Webex Meetings je platforma společnosti Cisco sloužící primárně k pořádání videokonferencí. Jde o profesionální řešení, které kromě standardních funkcí jako jsou videohovory nabízí i možnost plánování schůzek, end-to-end šifrování a ochranu dat pro zvýšení bezpečí. Webex můžete vyzkoušet na jeden až čtyři měsíce zdarma, jinak jde ale o placené řešení. Lze ho spojit i s řešením Webex Teams, které umožňuje komplexnější spolupráci v rámci třídy a výměnu souborů.
Cena: placené, testování 1-4 měsíc zdarma | Jazyk: angličtina | ⏬ web

 

Google Hangouts

Bezplatná platforma společnosti Google, určená primárně pro videokonference, velmi dobře propojená s ostatními Google aplikacemi včetně Gmailu. V rozšířené verzi Meet je součástí řešení G Suite pro vzdělávání (o tom se ale dočtete v samostatné kapitole).
Cena: zdarma | Jazyk: čeština, angličtina | ⏬ web

 

Vzdělávací podklady tématu ke stažení