Euromýty. Už jste o nich slyšeli?

Veškeré – často si protiřečící – mýty týkající se Evropské unie (EU) označujeme jako euromýty. Jejich cílem je EU očernit, a proto mají často negativní ladění. Jejich vzniku nahrává složitý mechanismus fungování unie v kombinaci s nedostatečnými informacemi o dění v EU na straně členských států a občanů. Proto, když se objeví další „EU chce něco zakázat“, mají obyčejní lidé tendenci brát to jako hotovou věc, aniž by se snažili informaci ověřit.

EU chce zakázat písmeno Ř

Evropská unie se rozhodla, že zakáže písmeno Ř. Nikdo v Evropě kromě nás ho totiž nepoužívá a pro každého, kdo neovládá češtinu, je jeho výslovnost extrémně obtížná. Tuto dezinformaci šířil i český senátor Jaroslav Doubrava. Víc informací v článku Lidovky.cz.

Proč to není pravda: Samotná zpráva pocházela ze satirického webu pravdive-zpravy.cz. V článku byl citovaný jazykovědec František Měch. Jedná se o smyšlenou postavu, kterou web využívá jako jakéhosi maskota a odborníka na všechno. 

EU zakázala křivé banány

Evropská unie podle mýtu podporuje plýtvání tím, že zakázala prodej křivých okurek a banánů. Tím samozřejmě rozzlobila velkou část populace.

Proč to není pravda: K zákazu prodeje křivých banánů a okurek nedošlo. Je pravda, že vznikla evropská regulace o jakosti těchto potravin, jejím cílem ale byla zejména kritéria pro jednotlivé jakostní kategorie banánů a okurek. Ke zrušení samotného nařízení o okurkách došlo už v  roce 2008 a v letech 2011 a 2013 doznalo zjednodušení i nařízení o banánech.

EU zakázala vyrábět pomazánkové máslo

Českou společnost v roce 2012 silně naštvaly zprávy v médiích, které upozorňovaly na zákaz výroby pomazánkového másla.

Proč to není pravda: V obchodech si pomazánkové máslo můžete dál koupit. Cílem společných evropských předpisů bylo používání nezavádějících názvů u potravin. V případě pomazánkového másla byl problém v tom, že obsahuje jen něco málo přes 30 % mléčného tuku. Pro označení výrobku za máslo je ale třeba, výrobek obsahoval aspoň 80 % mléčného tuku. Proto došlo ke změně názvu výrobku, samotný prodej ani výrobu ale nikdo nezakázal.

Tuzemák, kadeřnice a koblihy

Další vyvrácené euromýty se týkají třeba zákazu tuzemáku, zákazu podpatků pro kadeřnice nebo třeba povinnosti balit koblihy do plastových sáčků. O euromýtech se můžete víc dovědět třeba na webu Evropské komise, která je uvádí na pravou míru. Přehled euromýtů zpracovali i v redakci Aktuálně.cz.

Vzdělávací podklady tématu ke stažení