Rodičovský dohled na Apple zařízeních

V téhle sekci se podíváme na to, jak bezpečně nastavit chytrý telefon nebo tablet pro vás a vaše dítě. Pokud máte doma tzv. “jablečné zařízení”, máte k dispozici řadu nástrojů pro kontrolu a zabezpečení zařízení, se kterým tráví vaše dítě spoustu času…a kolik vlastně toho času je, to se možná po nastavení RD budete divit?

V Česku je podle statistiky z roku 2022 přibližně 27 % zařízení s logem nakousnutého jablka. Pojďme se podívat na to, jak dobře nastavit dětské zařízení od první chvíle. 

Ukázka počítá se scénářem, kdy rodič i dítě používají iPhone / iPad

Nastavení rodičovského dohledu


Aby bylo možné omezit nežádoucí aplikace a funkce, je možné využít funkce omezení obsahu a soukromí v Čase u obrazovky. Pokud používáte iPhone nebo iPad, můžete snadno kontrolovat nežádoucí obsah, nechtěné nákupy a stahování a přizpůsobit nastavení soukromí podle svých potřeb a dohod, které s dítětem máte nastavené. 

Proč mít rodinu v rámci Apple?
Prvním krokem je vytvoření tzv. rodiny, které vám umožní sdílet služby jako filmy, hry, placené cloudové úložiště nebo dohledat ztracené zařízení člena rodiny. Velkou výhodou je možnost nastavení Rodinného sdílené nákupů, kdy se můžou nákupy účtovat na jednu osobu, která tak má přehled o celkových útratách. 

Jak založit Apple rodinu
 

  1. Na iPhonu nebo iPadu vyberte položku Nastavení > Rodinné sdílení. 
  2. Přidejte členy rodiny podle potřeby, může se jednat o dospělého (tam jsou pak k dispozici “role” rodič/opatrovník/dospělý nebo dítě). Detaily jednotlivých rolí najdete v nápovědě Apple tady


Jak založit dětský Apple účet


V rodinném sdílení používá každý člen rodiny své Apple ID (= svou e-mailovou adresu, takovou virtuální identitu), což prakticky znamená, že každý člen rodiny má svoje soukromí (nikdo nemá automaticky přístup k souborům nebo fotkám ostatních), ale zároveň může využívat sdílené nákupy. 

  1. Otevřete Nastavení a vyberte první položku (tedy Apple ID = vaše jméno) a poté jděte na Rodinné sdílení. 
  2. Ťukněte na symbol panáčka se znaménkem + vpravo nahoře.
  3. Vyberte možnost “Vytvořit dětský účet”.
  4. Postupujte podle pokynů na obrazovce a vyplňte jméno, příjmení a věk dítěte. 
  5. Pro udělení rodičovského souhlasu je potřeba ověření prostřednictvím platební karty – služba je zdarma, nemusíte se bát.
  6. Pročtěte a odsouhlaste podmínky.
  7. Zadejte e-mailovou adresu vašeho dítěte – pokud už nějakou má, pouze ji zadejte, pokud nemá, můžete využít bezplatnou adresu v rámci služby iCloud.  
  8. Potvrďte telefonní číslo, na které dorazí ověřovací kód při přihlášení dětského účtu z nového zařízení.
  9. Máte hotovo, teď už si můžete rovnou nastavit jednotlivé funkce.

Funkce Rodičovského dohledu


Čas u obrazovky

Tahle funkce umožňuje jednoduchou, ale důležitou věc – sledovat a usměrňovat čas vašich dětí u obrazovky mobilu/tabletu. 

  1. Vyberte v Nastavení položku s vaším jménem (iCloud) nebo rovnou pod touto nabídkou možnost Rodina
  2. Zvolte dítě, u kterého chcete nastavit sledování času u obrazovky. 
  3. Pokračujte možností Čas u obrazovky, poté se zobrazí průvodce nastavením. Můžete si nastavit posílání týdenních zpráv o tom, kolik času tráví dítě u obrazovky. Snadno nastavíte omezení nevhodného obsahu, denní limity pro čas u obrazovky apod. 
  4. Vyberte možnost Zapnout Čas u obrazovky a zvolte, k jakým aplikacím bude mít dítě přístup, jaké stránky může navštěvovat a např. také to, jestli může mazat aplikace. 
  5. Jakmile vyberete potřebné, potvrďte tlačítkem Zapnout omezení
  6. V dalším kroku si vyberte tzv. čas mimo obrazovku, tedy klidový režim, během kterého nebude mít dítě možnost telefon používat. V základu je nastavené rozmezí od 22:00 do 7:00. 
  7. Potvrďte tlačítkem Zapnout klidový čas, pokud se vám funkce líbí. 
  8. Předposledním krokem je nastavení časových limitů pro jednotlivé aplikace a webové stránky. Můžete nastavit omezený čas pro celý systém nebo si vybrat jednotlivé aplikace nebo kategorie aplikací. Tohle nastavení (stejně jako všechna předchozí) se dá kdykoliv změnit. Je žádoucí se s dítětem o využívání bavit a např. časem povolit víc času na vzdělávací aplikace. 
  9. Na závěr si vytvořte kód, který bude potřeba zadat k povolení dodatečného času u obrazovky a ke správě nastavení. Kód nikomu neukazujte, hlavně ne dítěti.

Požádat o schválení (nákupů)

Další položka, kterou je klíčové si nastavit. V mém okolí znám řadu případů, kdy rodiče dětem předali telefon/tablet s plným přístupem k obchodu s aplikacemi. Po pár hodinách se nestačili divit, když jim přicházely tisícové doklady o koupi aplikací nebo her. Velkou výhodou je, že nutnost schválení nákupů dítěte je nastavená automaticky. 

Pro kontrolu nastavení otevřete opět Nastavení > Rodina > vyberte dítě > zvolte položku Požádat o schválení. 

 

Nastavení nového zařízení Apple pro dítě

V rámci nejnovějšího operačního systému iOS 16 je úvodní nastavení hračkou.

  1. Zapněte zařízení dítěte a vyberte zemi a jazyk. Následně stačí umístit mobil/tablet poblíž vašeho zařízení. 
  2. Zobrazí se výzva k Nastavení nového iPhonu (případně iPadu), vyberte možnost Pokračovat. 
  3. Svým telefonem naskenujte animovaný “vesmír” na druhém zařízení (telefon dítěte), poté počkejte na to, až se telefony spojí. 
  4. Vyberte, kdo bude nový telefon používat. V našem případě vybereme dítě, které už v rámci Rodiny máme přidané, poté stačí potvrdit tlačítkem Pokračovat a následně odsouhlasit další krok.
  5. V dalším kroku si musí dítě nastavit Face ID / Touch ID a vytvořit bezpečný kód.
  6. Na vašem zařízení pak zadejte heslo k iCloud účtu, který jste pro dítě vytvořili. Odsouhlaste Smluvní podmínky a počkejte, až oba telefony dokončí nastavení

     

Podklady připravil Filip Goszler - GUG

Vzdělávací podklady tématu ke stažení