Fake news, deepfake a hoaxy | Vzdělávací podklady

Kvízy
Podklady ke stažení
Metodické náměty na výukové aktivity: Co jsou Fake News a dezinformace a proč je někdo na internetu šíří?
Žáci a žákyně se seznámí s tím, co to jsou dezinformace a jak je odlišit od relevantního zpravodajství. Díky diskusi ve skupinách a pracovním listům odhalí charakteristické znaky dezinformačních webů. V rámci hodiny se zamyslí i nad důvody, které dezinformátory můžou vést k šíření závadného obsahu. Aktualizace 29. 12. 2023.
Stáhnout
Metodické náměty na výukové aktivity: Ověřování obrázků a deepfakes
Žáci se naučí, že manipulovat se dá i s obrázky a videi. Vzhledem k vývoji nástrojů generativní umělé inteligence navíc už ani nepotřebujeme pokročilé znalosti programů na editaci videí nebo fotek, abychom vytvořili falešný, a přitom důvěryhodně působící záběr. Aktualizace 29. 12. 2023.
Stáhnout
Metodické náměty na výukové aktivity: Ověřování informací a umělá inteligence
Žáci se v hodině naučí rozpoznat důvěryhodné zdroje informací, vyzkouší si ověřování informací na internetu a vyzkoušejí si ověřování informací pomocí umělé inteligence. Ukážou si, že podobné nástroje slouží k vytváření textů, a ne k poskytování správných a korektních informací. Aktualizace 29. 12. 2023.
Stáhnout
Metodika: Nepodlehněte manipulacím. Odhalte je s Verifee.
Metodika zahrnuje tři hodiny výuky. V první hodině se žáci seznamují s rozpoznáváním důvěryhodných a dezinformačních webů a s identifikací znaků důvěryhodného článku. Druhá hodina se věnuje argumentačním falzifikátům a jejich rozpoznávání. Třetí hodina zahrnuje seznámení s aplikací Verifee a její instalací a používáním v internetovém prohlížeči. (https://www.verifee.ai/)
Stáhnout
Webinář s Olympiádou mediální gramotnosti: nejčastější chyby v testech
Stejně jako narůstá počet uživatelů internetu, roste i množství hoaxů, dezinformačních webů, řetězových mailů a dalších nástrah, kterým uživatelé musejí čelit. V říjnu proběhlo školní kolo Olympiády mediální gramotnosti, blíží se finálové kolo, pojďme si tedy ukázat, v čem se nejčastěji chybovalo a chyby si vysvětlit.
Přehrát
Infolist: Hoax a fake news
Poplašná zpráva, novinářská kachna, kanadský žertík nebo zkrátka jen podvod. Patříš k těm, kdo jim snadno naletí?
Stáhnout
Metodická příručka pro lekce mediální výchovy
Základní škola Pozořice připravila v rámci svého projektu v grantovém programu O2 Chytra škola metodiku k mediální výchově.
Stáhnout
Příručka pro děti a rodiče: Surfařův průvodce po internetu
Mediální příručka pro lepší orientaci na internetu, kterou vydal projekt ZVOL SI INFO mapuje pět základních přešlapů dezinformací a propagandy.
Stáhnout
Příručka pro učitele a rodiče: Jak si ověřit informace na internetu
Příručka vznikla v rámci projektu E-Bezpečí proti hoaxům a fake news v prostředí české školy.
Stáhnout
V digitálním světě | Aktivita: Pravda, nebo ne?
Aktivita (45 min) - Žáci si díky ní uvědomí, že ne všechny informace na internetu jsou pravdivé a že musí k informacím přistupovat kriticky.
Stáhnout
V digitálním světě | Otázky a odpovědi: Pravda, nebo ne?
Jak posoudit důvěryhodnost mediálních sdělení? Důvody publikování fakenews. Postihy za publikování nepravdivých zpráv.
Stáhnout
V digitálním světě | Pravda a lež na internetu: metodické náměty na výukové aktivity
Stáhnout