Virus, malware, trojan, adware a ransomware. V čem jsou jiné

Počítačové viry mají spoustu podob. Navíc se – stejně jako internet – vyvíjejí a zdokonalují.

Počítačový virus

Původní počítačový virus byl škodlivý program, který se dostal do počítače a měl za cíl se dál šířit. Přicházel na disketách, USB klíčenkách, později e-mailem a pak přímo přes internet jako součást nějakého softwaru. V „pravěku“ internetu toho neuměl o moc víc než „jen“ smazat všechno, co se v počítači vyskytovalo.

Trojský kůň

Specifická varianta viru, trojský kůň (trojan) je škodlivý počítačový program, který útočníkům „otevře dveře“ k získání údajů, které byste jim dobrovolně nikdy nedali. Podobnou funkci má i jeho vylepšená verze – keylogger, virus, který sleduje a zaznamenává, co píšete na klávesnici, a odesílá to útočníkům.

Malware

Malware není sice klasický virus, ale „jen“ škodlivý software, i tak ale dokáže potrápit. Jde o program určený k poškození nebo vniknutí do počítačového systému. Občas se ale umí šířit dál. Váš počítač zneužije pro své vlastní účely. Může ho například zotročit k nedobrovolné těžbě kryptoměn (cryptojacking).

Adware

Adware – varianta malwaru – škodí zobrazováním inzerce. Usadí se vám v prohlížeči a zaplaví vaši obrazovku řadou vyskakovacích oken a notifikací od běžných bannerů až po otravná pop-up okna nebo ikony v oznamovací oblasti.

Ransomware

Ransomware je z celé „rodinky“ současných virů nejproblematičtější. Vychází z destruktivní tradice svých předchůdců, kterou zdokonalil tak, aby se dala zpeněžit. Napadený systém zablokuje nebo zašifruje, takže se jeho vlastník nedostane k ničemu, co v počítači má. Následně vám útočník navrhne „dohodu“. Zaplaťte výkupné (často v Bitcoinech) a dostanete svůj systém zpátky. Ať už je částka jakákoliv, nečekejte, že by útočník držel slovo.

Jmenované viry můžou napadnout prakticky každé zařízení s přístupem k internetu. Takže i váš mobil, tablet nebo herní konzoli. Ochrana před nimi nespočívá jen v důsledném používání antivirových a antimalwarových programů, ale také v obezřetném chování na síti.

Vzdělávací podklady tématu ke stažení