E-mail zabezpečený jako pevnost. Jak na to?

E-mail je jedna z věcí, kterou si musíte chránit co nejvíc. Proč? Pokud někdo získá přístup do vaší e-mailové schránky, snadno se za vás může vydávat. A taky si v klidu pročte všechno, co jste si kdy s kým psali. Ano, všechno. Úplně všechno!

Ale i kdybyste žádnou soukromou korespondenci v mailu neměli, dotyčný získá přístup i ke všem službám, kde e-mail používáte pro přihlášení. Prostě si pošle žádost o nové heslo a okamžitě se tak dostane kamkoliv. Na rozdíl od vás.

Jak bezpečně pracovat s e-mailem?

  1. Unikátní a bezpečné heslo je základ. Kromě toho je důležité si přihlašování chránit dvoufázovým ověřením.
  2. K e-mailům máte většinou přístup z počítače, mobilu i tabletu. Proto je potřeba chránit i přístup do všech zařízení.
  3. Pokud máte e-maily přístupné přes webové rozhraní (G-mail, Office365, Seznam.cz), je lepší s nimi pracovat přes web, než si je stahovat do počítače.
  4. Stejně jako u jiných on-line služeb, i tady platí, že přístup do e-mailu nedáváme nikomu cizímu.
  5. Dávejte si pozor, na jaké odkazy v mailech klikáte. Viry, malwary a ransomwary se dnes šíří zásadně přes e-maily. Neotevírejte neznámé přílohy, používejte antivirus a antimalware. Nejste si jisti? Přílohu prostě neotevírejte.
  6. Nenechte se nachytat na spam, hoaxy, phishing (rhybaření) a další formy podvodných e-mailů. Rozhodně se nerozpakujte takové e-maily nahlašovat na Úřad pro ochranu osobních údajů.
  7. U zásadních e-mailů si ověřujte identitu odesílatele i pravost e-mailu. Než se například rozhodnete něco zaplatit na účet uvedený v e-mailu, ověřte si účet i odesílatele. Pamatujte, že do políčka odesílatele je možné vyplnit cokoli.
  8. E-mailem neposílejte hesla, údaje o platebních kartách, čísla účtů v bankách a důvěrné údaje vůbec.
Vzdělávací podklady tématu ke stažení