Jak na netu poznat zmanipulované fotky

Používání upravených fotek nebo sice pravých záběrů, ale zasazených do jiného kontextu, je při šíření nepravdivých zpráv běžná praxe. Existují různé způsoby, jak lze fotku upravit. Některé vám teď představíme.

Manipulace ořezem

Na první pohled jsou tyhle fotky v pořádku. Nevypadají upraveně, přesto jsou ale zavádějící. Jedním ze základních pravidel foto žurnalistiky je pořídit fotku, která odpovídá tomu, co se na místě opravdu děje. Bohužel už ale nikdo neovlivní, jestli snímek později někdo nezneužije a třeba neořízne. Samotným ořezem se může radikálně změnit vyznění celého záběru.

Manipulace s úhlem vyfocení

Někdy může být fotka zavádějící už jenom způsobem, jakým je pořízená. Šikovný manipulátor si totiž může například pohrát s perspektivou. Lidi, zvířata nebo věci, které jsou blíž k objektivu, budou vypadat větší než ve skutečnosti.

Příkladem je tenhle snímek. Fotka se šířila s textem tvrdícím, že na obrázku je obrovská krysa. Ve skutečnosti ale jen autor zvíře přiblížil k objektivu, aby vypadalo větší než v reálu.

Zdroj: Twitter/Yahoo News

Úprava fotek, fotomontáž

Část fotek připojených k hoaxům je upravená například ve Photoshopu. Na první vypadají reálně. Někdy úpravy vznikají kvůli pobavení (v Česku je to např. TMBK). Jindy ale mají vyvolat strach, nebo třeba poškodit značku.

Na Facebooku se jako lavina šířil snímek spoutaného lva ležícího na břiše. Fotka měla dokazovat, že při natáčení úvodní znělky filmů studia MGM došlo k týrání zvířete. Ve skutečnosti ale na upravené fotce leží lev Samson ze ZOO Hai Kef. Podstoupil vyšetření na takzvaném CATscanu, jak můžete vidět na obrázku vpravo.

Zdroj: Snopes

Vytržení z kontextu

Manipulativní může být ale i neoříznutá, neupravená a z objektivního úhlu pořízená fotka.  Stačí ji vytrhnout z kontextu. Vezmete už existující fotografii a vymyslíte si k ní vlastní (nepravdivý) příběh. Takový hoax pak vypadá věrohodněji, protože ho doprovází snímek jako důkazní materiál. Podobných hoaxů najdete na internetu stovky, tisíce a často mají spoustu sdílení a reakcí.

Příkladem je tahle fotka, která má dokazovat, že na Ukrajině jsou nacisté. Fotografie se šířila po Facebooku:


Jedná se ale o fotografii pořízenou při natáčení historického filmu. 


Jde tak o více než deset let staré fotografie. Zdroj: Týden.cz

Další příklady manipulace s fotkami:

Snowball

Jmenuje se Snowball a patří pyšnému majiteli jménem Rodger Degagne. Poprvé se fotka čtyřicetikilové kočky objevila na internetu na začátku druhého tisíciletí a vzbuzuje ohlasy dodnes. Je ale fotka reálná?

Zmiňovaný muž si nejprve adoptoval zvíře úplně normálních rozměrů, které našel nedaleko kanadské jaderné laboratoře. Jenže to později porodilo kotě. Spíš než kotě se ale narodila obrovská kočka. Se Snowball se vyfotil, snímek dal na internet – a strhla se lavina.

Muž snímek upravil a poslal ho mailem přátelům. Chtěl je pobavit a nikdy ve skutečnosti nechtěl šířit falešnou zprávu s takovým dosahem. Fotka kocoura ale vzbudila obrovský zájem.

V květnu 2001 se všechno vysvětlilo. Ve skutečnosti se jednalo o kočku dcery Cordella Hauglieho. Kocour se jmenoval Jumper a vážil zhruba čtvrtinu udávané váhy. Aby vtipálek dokázal, že se tentokrát nejedná o fake news, vyfotil se s kocourem znova. I tak doteď dostává VIP pozvánky na výstavy koček.

Doufáme, že jste si pravost fotky jednoduše ověřili! Pokud ne, pod tímhle odkazem zjistíte, jak na to.

Zdroj: Facebook


O hoaxu o Snowball si můžete více přečíst tady.

Popálený pes

Další vtípek, kterému ale někteří začali věřit, byl i popálený pes. Tenhle chlupatý chudáček se údajně vážně popálil, když zachraňoval svoji rodinu z hořícího domu. Všechny zachránil, ale tvrdě na to doplatil. Pokud budou lidé příspěvek zveřejněný na Facebooku sdílet nebo lajkovat, dostane se pejskovi modlitby.

Po zveřejnění fotky se strhlo šílenství. Lidé ji začali hromadně sdílet a na objevovala se pod ní hromada soucitných komentářů. Příspěvek přesdílelo přes sto tisíc lidí. Lajkovaly ho další desetitisíce uživatelů. Popálenina je ale ve skutečnosti šunka položená na psovu hlavu. I tak ale někteří tento humor nepochopili a fotku s vážností sdíleli.


Zdroj: Fox News

Putin a medvěd

Falešné fotky se netýkají jen zvířat. Upravený snímek prezidenta Ruské federace Vladimira Putina obletěl celý svět. Na původní fotce jede na koni. Tady už se jednalo o tak jasný vtip, že snad nikdo nevěřil, že by byla reálná. Zajímavé ale je, že se k fotce vyjádřil i Putin osobně. „Víte, už jsem viděl hodně svých fotek, jak jedu na medvědovi, a to přesto, že jsem na něm nikdy neseděl, takové snímky už existují.“


Zdroj: Bussines Insider

Poloviční kočka

Poloviční kočka se objevila v Kanadě. Co myslíte, už ji vědci zapisují jako nový živočišný druh? Kdepak! Snímek, který se šířil sociálními sítěmi, údajně pocházel z Google Maps. Někdy se stane, že fotky zkreslí. To by bylo možné vysvětlení. Otázka proto zní: procházela se okolo auta Googlu s kamerou dvounohá kočka?

Ve skutečnosti bylo všechno jinak. Snímek vytvořil neznámý vtipálek. Upravil fotku kočky Thumbeliny z Ottawy.

Pokud jste nám skočili na špek a mysleli jste si, že titulek a snímky jsou pravdivé, doporučujeme si je vždycky ověřovat. Jak na to, se dočtete pod tímhle odkazem.

 
Zdroj: DailyMail

AI a fotografie

Připomínáme, že velká výzva jsou aktuálně fotky generované umělou inteligencí. Jde o nové fotky, tvořené čím dál tím dostupnějšími aplikacemi. Víc se o nich dovíte v sekci o deepfakes.

Otestujte své znalosti

Vzdělávací podklady tématu ke stažení