Neotřelé triky kybergroomerů, jak si zaháčkovat děti

Sexuální predátoři jsou na internetu jako doma. Prostředí sociálních sítí, chatů, online her a míst, kde se děti vyskytují, bohužel znají líp než rodiče nebo policie. Novým trendům v technologiích se se rychle přizpůsobují a přicházejí s novými triky, jak oběti kontaktovat. 

Maskují se jako online soutěž

Kybergroomeři třeba fingují výhru v soutěži. Typickou výzvu „Zadejte svoje datum narození a vyhrajte iPhone (hru, počítač...)“ zahlédl na internetu asi každý z nás. Ve skutečnosti je to past, nalíčená právě na ty důvěřivější uživatele, sloužící k navázání kontaktu. Kybergroomer si už pak jen vybírá podle parametrů. Jste 30letý provozní? Už se vám nikdo nikdy neozve. 11letá slečna? Tak to už je jiná. A najdou se i výzvy, které věkové kategorie filtrují už předem. Například:

  • Ahoj, vyhrál jsi v soutěži „Dítě chatu VIP“ hlavní cenu – skvělou večeři v luxusním prostředí firmy Max v centru Prahy. Akce je jen pro děti do 15 let! Odpověz na e-mail a zjisti víc!
  • Milí žáci, máte jedinečnou možnost získat ZDARMA nový luxusní počítač se 6 procesory ideální pro hraní počítačových her a surfování. Losujeme ještě dneska večer. Jak se dostat do hry? Pošlete mailem své jméno a adresu a držte si palce! Výhercům počítač dovezeme až ke dveřím. Posledních 30 kusů! Akce pouze pro žáky základních škol!
  • Ahoj, tvou e-mailovou adresu náhodně vybral systému spolu s dalšími 20 adresami ze 4 milionů dětí v České republice. Gratulujeme! Vyhráváš nový iPhone. Stačí odepsat na tenhle e-mail, připojit jméno, příjmení a adresu, kam Ti máme telefon poslat. Stihni to ještě dneska, a můžeš vybírat ze tří barev (černá, bílá, růžovozlatá). Vše zdarma. (Pozor: růžovozlaté telefony rychle mizí z nabídky, tak si pospěš.)

Smutné případy kybergroomingu

Usvědčený deviant, vrátný v tiskárnách, Pavel H., používal k seznamování se s oběťmi diskuzní fóra, chaty i inzeráty. Nejčastěji předstíral, že vybírá děti z dětských domovů do soutěže Dítě VIP. Získané osobní informace a fotky pak použil k vydírání. Opakovaně se mu kombinací povedlo vydírání a uplácení přimět některé děti k osobní schůzce.

  • Důsledek: Znásilnil a zneužil dvacet chlapců. Odsoudili ho k 8 letům vězení.

Britský pedofil Michael Wheeler používal k seznamování s dívkami veřejný chat. S jednou ze zneužitých dívek se seznámil, když jí bylo 11 let. Postupně jí manipuloval, až se na něm stala citově závislá. Krátce po jejích 13. narozeninách ji začal sexuálně obtěžovat. Kontaktoval a obtěžoval i její kamarádky.

  • Důsledek: Sexuálně zaútočil na jedenáct dívek a dvě zneužil (13 let). To mu vyneslo 3 roky vězení.

Bývalý pošťák Douglas Lindsell získával sympatie dívek třeba i tvrzením, že má rakovinu. Vedl si databázi dívek, se kterými se seznámil online, plánoval si s nimi osobní setkání a znásilnění. Některým posílal své nahé fotografie nebo je nutil k obnažování. Dvě dívky (13 a 14 let) dokonce přiměl k osobní schůzce. Jednu z nich se snažil nalákat do svého auta a znásilnit.

  • Důsledek: Sexuálně obtěžoval několik dívek a pokusil se o znásilnění. 5 let za mřížemi.

Jak své děti chránit před kybergroomingem?

Nejlepší ochranou před kybergroomingem je důvěrný vztah mezi rodiči a dětmi – a prevence. Rodiče by měli vědět o všech kamarádech, se kterými jejich dítě tráví čas. Děti naopak musí cítit důvěru a být zvyklé chodit s problémy právě za rodiči, nebo alespoň za sourozencem.

Nejdůležitější jsou ale informace. Pokud dítě ví, co je kybergrooming a jak probíhá, má šanci poznat ho a zarazit už na začátku.

Místa, kam je možné se obrátit pro pomoc a informace (kromě blízkých lidí), jsou:
Linka bezpečí

Online poradna E-Bezpečí

Víc podkladů najdete na www.kybergrooming.cz

Otestujte své znalosti
Vzdělávací podklady tématu ke stažení