Jak na rodičovskou kontrolu – Zdravé hranice v online prostoru

Rodiče a učitelé ještě dělí svět na ten reálný a virtuální. Jsme poslední generace, která zažila i dobu “mimo sítě”. Současné děti žijí ve světě, kde je normální být pořád online. Jsme to právě my, kdo jim může ukázat, že technologie se dají občas vypnout a že “tam venku” se dají dělat super věci.

Jak nastavit zdravé hranice v digitálním světě dětí:

  1. Zohledněte věk a zájmy dítěte
  2. Rozhodněte se, jaké zařízení chcete dítěti dát (a jestli ho opravdu potřebuje)
  3. Udělejte si rodinný digitální audit
  4. Ujasněte si, o jaký typ rodičovské kontroly máte zájem
  5. Udělejte malou domácí poradu
  6. Udělejte velkou domácí poradu
  7. Nainstalujte digitální rodičovskou kontrolu
  8. Pravidla platí, ale můžou se měnit!

Zohledněte věk a zájmy dítěte


Každé dítě je jedinečné, přesto mají děti něco společného. Snadno se učí a jsou přístupné všem vjemům zvnějšku. V prvních letech života by děti měly být co nejvíc v kontaktu se svou rodinou a s fyzickým světem. Učí se mluvit, ovládat své tělo a vnímat vnější svět. Pokud si kladete otázku, kolik času u obrazovky (tzv. screen time) je pro vaše dítě vhodné, odpovědět vám může doporučení Americké psychologické asociace (2019).

  • U dětí mladších 18 měsíců se úplně vyhněte digitálním zařízením s obrazovkou (kromě videohovorů).
  • U dětí od 18 do 24 měsíců by rodiče měli zvolit kvalitní program a sledovat ho se svými dětmi.
  • U dětí od 2 do 5 let omezte čas strávený u obrazovky na jednu hodinu vysoce kvalitního programu denně.
  • Pro děti od 6 let nastavte konkrétní limity.

Australský institut pro rodinná studia (2021) doporučuje:

  • žádný čas na obrazovce pro děti mladší dvou let,
  • ne víc než jednu hodinu denně pro děti ve věku 2–5 let,
  • ne víc než dvě hodiny sledování obrazovky denně pro děti a mládež ve věku 5–17 let.

Pokud máte dítě starší 6 let a projevuje zájem o digitální technologie, pozorujte jeho preference. Chce hrát hry nebo vnímá digitální technologie jako nástroj k něčemu (focení, malování, komunikace s rodinou)? 

Pokud máte dítě, které už samo používá digitální technologie (má svůj mobil, tablet nebo počítač), aktivně se zajímejte o to, co ve virtuálním prostoru dělá. Zeptejte se, jakou hru aktuálně hraje, jaké tvůrce sleduje na sociálních sítích, co zajímavého naposledy na síti našlo. Můžete si spolu zahrát nějakou hru nebo se společně podívat na nejnovější video jeho oblíbeného influencera. Nejen, že tím zjistíte, co vaše dítě na síti dělá a co ho baví, ale také tím posílíte společné pouto.

Rozhodněte se, jaké zařízení chcete dítěti dát (a jestli ho opravdu potřebuje)


Už? 
Je ten pravý čas dát vašemu dítěti vlastní mobil nebo tablet? 
Jste si opravdu jistí? 
Zeptejte se sami sebe, proč je zrovna TEĎ ten pravý čas. 

Protože jde do školy a potřebuju s ním komunikovat. 
Protože už mobil všichni mají.
Protože chce fotit/hrát hry/malovat si.

Nedá se daná potřeba vyřešit jinak? 
Nestačil by tlačítkový telefon? 
Nebo si popovídat s dítětem o rizicích spojených s používáním chytrých mobilů?
Darovat dítěti starý digitální fotoaparát apod?

A je to opravdu potřeba vašeho dítěte nebo vaše? 
Váš strach o bezpečí dítěte. 
Váš strach z toho, že dítě bude digitálně pozadu ve srovnání s vrstevníky. 
Váš strach, že dítě bude vyloučené z kolektivu.

Není kam spěchat, dítě bude s digitálními technologiemi celý život a jeden rok navíc “mimo síť” může přinést víc pozitiv než negativ. A pokud už je opravdu čas, rozhodněte se, jaké zařízení nejlíp naplní potřebu dítěte. Notebook nebo herní konzole může být kolikrát lepším řešením než mobil nebo tablet. 

Udělejte rodinný digitální audit


Mobily, počítače, tablety, chytré hodinky, herní konzole, hlasoví asistenti apod. Hlavní parametr, který vás při výběru aplikace rodičovské kontroly zajímá, je, jaký operační systém zařízení používá. 

Důvod, proč vás tenhle údaj zajímá, je prostý. Různé aplikace rodičovské kontroly fungují na různých operačních systémech. Například aplikace Microsoft Family Safety vám bude skvěle fungovat na počítači s Windows, ale už velmi omezeně na iPhone. 

Seznam v současné době nejpoužívanějších operačních systémů:

  • Stolní počítače a notebooky mají buď operační systém Windows od Microsoftu nebo v případě počítačů Mac od firmy Apple operační systém MacOS. Existují i tzv. Chromebooky, které mají Chrome OS. 
  • Mobily a tablety mají buď operační systém Android (Samsung, Motorola, Xiaomi apod.) nebo iOS (iPhone, iPad) od firmy Apple. 


Rodičovskou kontrolu dělíme


podle místa 

  1. Rodičovská kontrola na WIFI routeru
  2. Single-platformní aplikace rodičovské kontroly
  3. Multiplatformní aplikace rodičovské kontroly
  4. Antivirový program s možností rodičovské kontroly
  5. Rodičovská kontrola jako součást jiné aplikace

 

  1. Rodičovská kontrola na WIFI routeru můžete uplatnit v rámci celé domácnosti (případně jiného prostoru např. školy) přímo na WIFI routeru. Tato forma rodičovské kontroly vyžaduje vyšší digitální dovednosti, ale díky podrobným návodům se dá zvládnout. Tady si můžete přečíst návod od Spajka
  2. Single-platformní aplikace rodičovské kontroly fungují jen v rámci jednoho operačního systému (např. Apple Family Sharing).
  3. Multiplatformní aplikace rodičovské kontroly funguje na víc operačních systémech (např. Microsoft Family Safety na Windows a Android).
  4. Součástí některých antivirových programů (např. ESET a Norton 360 Delux) jsou i rodičovské kontroly.
  5. Vlastní rodičovský dohled má i Instagram, Youtube, Roblox, Playstation apod.

podle dostupnosti

Existují rodičovské kontroly, které jsou zdarma, ale je nutné se u dané služby přihlásit nebo registrovat. Je nutná registrace vás jako rodiče, ale také je obvykle nutné zřídit tzv. dětský účet pro dítě. Existují ale i zpoplatněné aplikace rodičovské kontroly. Jejich výhodou je, že jsou většinou multiplatformní (fungují obvykle na všech operačních systémech) a mají víc funkcí. 

podle aktivit

Pokud zatím dítě nemá vlastní zařízení, bude vám například stačit omezení uvnitř konkrétní aplikace (např. YouTube Kids). Pokud dítě už vlastní zařízení má a hraje na něm hry (například PC s Windows), budete potřebovat už sofistikovanější aplikaci rodičovské kontroly.

Udělejte malou domácí poradu


Do pravidel používání digitálních technologií by měly být zapojené děti. Ale ještě předtím, než je pozvete na společnou rodinnou poradu, ujasněte si jako rodiče několik věcí.

  • Podívejte se na výsledky digitálního auditu vaší domácnosti.
  • Vyberte vhodný typ rodičovské kontroly.
  • Domluvte se na společných pravidlech, která budou platit ve vaší domácnosti. Vyplatí se ujasnit si, jak to máte vy rodiče s využíváním digitálních technologií. Jste pro své děti dobrým vzorem? Co můžete dělat jinak?
  • Domluvte se na pravidlech, která budou platit pro jednotlivé děti v domácnosti s ohledem na jejich věk, zájmy a celkový stav dítěte (viz bod 1).
  • Vyberte jen taková pravidla, která jste schopní uhlídat. Důslednost se vyplatí. S dodržováním pravidel vám pomůže právě digitální rodičovská kontrola.
  • Domluvte se, v jakých oblastech dáte dětem možnost výběru (např. si můžou vybrat den v týdnu určený pro hraní her).
  • Pokud už jste vybrali digitální rodičovskou kontrolu, společně si ji nainstalujte a vyzkoušejte. 

Udělejte velkou domácí poradu


Je čas svolat rodinnou poradu a domluvit se na společných pravidlech a na pravidlech pro jednotlivé členy rodiny.

  • Popovídejte si s dětmi o principech, na kterých online svět stojí.
  • Vysvětlete jim (s ohledem na jejich věk), proč jsou hranice a pravidla v této oblasti nutné. Cílem není kontrola, ale spokojený rodinný život. 
  • Hranice nastavuje rodič, ale dítě by mělo mít možnost volby (vybrat si den v týdnu, vybrat si ze dvou her, které rodič předvybere apod.).
  • Jiná pravidla platí pro starší, jiná pro mladší děti a vysvětlete proč.
  • Vysvětlete, že pravidla platí a že s dodržováním vám bude pomáhat digitální rodičovská kontrola.
  • Vysvětlete dítěti, jak digitální rodičovská kontrola funguje a kde to v zařízení najdou.
  • S dodržováním pravidel vám pomůže zápis vaší dohody vyvěšený na viditelném místě (např. na ledničce, na nástěnce apod.).

Doporučujeme otevřít debatu o tom, jaká pravidla budou platit např. u babičky, na návštěvách, rodinných oslavách apod. 

Nainstalujte digitální rodičovskou kontrolu


Máte vybranou digitální rodičovskou kontrolu, porady proběhly, teď už nezbývá jen rodičovskou kontrolu nainstalovat.

Nezapomeňte, že většina aplikací rodičovské kontroly požaduje instalaci a změny nejen na zařízení, které má nebo bude mít k dispozici dítě, ale také na vašem zařízení.

V digitální rodičovské kontrole aplikujte pravidla, na kterých jste se domluvili na poradě a žádná jiná. Rodičovská kontrola je nástroj, který nám jen pomáhá s dodržováním společných dohod.

Pravidla platí, ale můžou se měnit!


Děti rostou a vyvíjejí se, stejně jako svět kolem nás. Pravidla platí a měla by se důsledně dodržovat. Nicméně kdokoliv z rodiny může kdykoliv vyvolat poradu a navrhnout změnu. Připravte se na to, že v průběhu let budete pravidla měnit několikrát a že je to pro vaše děti skvělá šance, jak se naučit vyjednávat, argumentovat a hledat společnou dohodu. 

Vypracovala:  Markéta Ubíková ve spolupráci s Terezou Odtrčilovou
Markéta Ubíková je digitální koučka a lektorka digitálních dovedností. Je Google Certified Trainer pro oblast Digital wellbeing, Google Workspace a Google Workspace for NGO. Má projekt Smart žena, který pomohl už tisícovkám žen se získáním pokročilých digitálních dovedností. Markéta je také součástí platformy MeetCloud, která pomáhá firmám, neziskovým organizacím a veřejné správě s digitalizací. Markéta také pomáhá rodičům a jejich dětem s nastavením digitálního wellbeing. Markéta je komunitním lídrem v komunitě Volnonožci F≈M a spolupracuje s organizací Rovnovážka na projektech, které podporují ženy. Markéta je aktivní členkou GUG.cz a senior lektorkou Czechitas. Markéta je také matkou dvou dětí – syn (11 let) a dcera (7 let).

Tereza Odstrčilová je psycholožka. V soukromé psychologické poradně pracuji s klienty, kteří řeší partnerské a mezigenerační vztahy, úzkosti, deprese a PPP.  Pracuji také v ZŠ Hnízdo – škola, která voní lesem na Ostravici v Beskydech. Tereza je matkou tří dcer (12, 8 a 5 roků).

S nastavením vám pomůže i Akademie pro rodiče

Vzdělávací podklady tématu ke stažení