Populární sociální sítě roku 2023

Pojďme se podívat na tři sociální sítě, které i díky tomu, že jsme všichni u internetu trávili mnohem víc času než dřív, výrazně posílily a dostaly se do hledáčku médií.

TikTok

Jedna z nejpopulárnějších sítí pro dnešní děti a mladé. Celkový počet uživatelů je asi 1 miliarda. Navzdory pravidlu, podle kterého musí být uživateli nejmíň 13 let, se tu objevují i daleko mladší děti. Podstatou TikToku je tvorba krátkých videí (do jedné minuty) s libovolnou tematikou. Sledující je můžou hodnotit pomocí srdíček (likes) nebo v komentářích.

Vypadá to nevinně. I tady ale na nepřipravené jedince můžou číhat hrozby jako je například kyberšikana. Speciální kapitolou jsou sexuální predátoři cíleně vyhledávající videa malých dětí, kterých je tu vzhledem k členské základně víc než dost, a některé se odhalují rozhodně víc, než by měly. Díky tomu se pak můžou celkem snadno stát terčem útoku nebo posměchu, pokud někdo jejich video stáhne a dál sdílí. Dochází i k následnému vydírání.

Další nebezpečnou aktivitou, typickou právě pro TikTok, jsou tzv. challenges, tedy výzvy. Sem patří naprosto nevinné úkoly stejně jako ty silně adrenalinové, často až životu nebezpečné. A samozřejmě platí pravidlo, že “čím nebezpečnější, tím víc lajků”. Od procházek po římsách domů, lezení na mosty, tanec před rozjetými auty a autobusy (Nillu Nillu Challenge) a další.

TikTok je kontroverzní i proto, že se jedná o čínskou společnost, jejíž data může prakticky libovolně používat čínská vláda. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost proto doporučil odinstalovat TikTok na zařízeních, které mají přístup do uzavřených systémů: typicky třeba na pracovních nebo firemních mobilech. Například Evropská unie zakázala svým zaměstnancům používat TikTok na služebních telefonech a americký stát Montana tuhle sociální síť zakázal úplně.

Alternativou TikToku jsou Reels: krátká videa dostupná na Instagramu.

BeReal

Tahle síť získala značnou část své popularity v roce 2022. Funguje jednoduše. Jednou za den dostane uživatel upozornění – má za úkol sebe a své okolí. Tím BeReal údajně nastavuje zrcadlo Instagramu a jeho upraveným a nereálným fotkám. Síť je populární i proto, že na ní nejsou reklamy a všudypřítomní influenceři tu nemusí být tolik vidět. V ČR využívala BeReal například i neúspěšná prezidentská kandidátka Danuše Nerudová a její tým.

Zdroj: Twitter Danuše Nerudové
Zdroj: Twitter Danuše Nerudové

BeReal má i stinné stránky. Uživatelé jednou denně v konkrétním čase odhalují svou polohu. Přes aplikaci se tak dá kompletně zmapovat něčí život a zvyklosti. Obrovské lákadlo stalkery, kteří na něm můžou sledovat každodenní život svých obětí.

Telegram

Telegram je naopak populární spíš mezi dospělými, celosvětově má 700 milionu uživatelů. Síť vyvinul ruský podnikatel Pavel Durov.  Telegram umožňuje šifrovanou, tzn. bezpečnou a obtížně sledovatelnou komunikaci mezi jednotlivci i ve velkých komunikačních kanálech až pro 200 000 lidí. Telegram je populární v nedemokratických režimech, kdy ho rádi používají protivládní aktivisté. Svoje výhody má ale i pro šiřitele dezinformací a kriminálníky.

Dezinformátoři se na Telegram přesunuli z ostatních médií, hlavně z Facebooku. Na rozdíl od něj neuplatňuje Telegram skoro žádnou moderaci obsahu a v soukromých kanálech se tak můžou volně šířit všemožné dezinformace. Po začátku války na Ukrajině se Telegramem začala hojně šířit i ruská propaganda, například falešné video prezidenta Petra Pavla, kde vyzývá k zapojení České republiky do války na Ukrajině.

Vzdělávací podklady tématu ke stažení