Rozšířená realita

Technologie, která vaše vzdělávací aktivity výrazně obohatí. Princip fungování rozšířené reality (zkratka AR = augmented reality) je v podstatě jednoduchý – do obrazu reálného světa, který snímáme mobilním telefonem, tabletem nebo dalším zařízením, integrujeme navíc virtuální prvky – např. 3D model, video, textový nebo grafický popis, animace apod. Reálný obraz světa tak doplňuje digitální vrstva. Ta nemusí být jen vizuální, ale i zvuková nebo za pomoci speciálních rukavic dokonce hmatová.

Rozšířenou realitu dělíme podle trackování (orientace v reálném prostoru). K tomu slouží tzv. marker – obrázek či reálný objekt s jedinečným vzorem. Zpravidla jde o čárové nebo QR kódy a tištěné černobílé značky. Uživatel přes konkrétní AR aplikace zaměří své zařízení na černobílou značku, kamera i software marker rozpozná a požadovanou informaci zobrazí.

Základní zobrazovací technologie pro AR jsou mobil nebo tablet, což může být omezující – občas se při jejím používání hodí mít volné ruce. Na to jsou tu pokročilejší typy zařízení, tzv. HMD brýle (Head mounted display). Jejich hardwarové a softwarové vybavení se hodně podobá smartphonům. Mezi ty nejznámější HMD brýle patří Google Glass a Microsoft HoloLens.

Vzdělávací podklady tématu ke stažení